Proiect educațional

Educație pentru prevenirea violenței în școli

 

 

În lunile care au trecut, atât în Școala Gimnazială Ocna Sibiului cât și în Școala Gimnazială Șura Mică, a avut loc un proiect numit ” Educație pentru prevenirea violenței în școli”, centrat pe activități curriculare și extracurriculare care să reducă violența în rândul elevilor ciclului primar.

Proiectul a fost inițiat de către doamna Ruxandra Hanea, președinte al Asociației ”Educație din inimă” și fondator al Școlii Anima din Sibiu. Proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu pe Agenda pentru Tineret 2021, prin Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Micu Sibiu.

Acțiunile proiectului se bazează pe 4 piloni: lectură, conectarea cu natura, conectarea cu alte generații și conectarea cu meșteșugurile tradiționale. Proiectul s-a adresat elevilor, prin activități de lectură, drumeții, grădinărit, meșteșuguri, cât și învățătorilor, prin workshop-uri de dezvoltare personală.

        Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt următoarele:

  Proiect de lectură – 10 cărți /clasă, ce urmează să fie citite prin rotație de toți elevii claselor participante, să voteze cartea preferată, să o prezinte într-un spectacol. Lecturile vor fi alese astfel încât să răspundă obiectivelor proiectului, după lectură se va face și analiza textului împreună cu învățătorul la clasă.

  Workshop-uri de dezvoltare personală cu copiii: self-awareness, relația cu sine însuși, relația cu ceilalți, empatie, cooperare, integrarea diferențelor.

  Activități de construire de căsuțe pentru păsări / insecte, împreună cu parinții / bunicii – copiii vor descoperi meșteșugul tradițional al lemnului, se vor conecta cu alte generații, vor relaționa și coopera cu ceilalți.

  Activități de grădinărit, plantat de copaci – copiii iși vor crește conștientizarea față de natură și mediu și grija față de acestea.

  Drumeții în natură împreună cu bunicii - ocazie de conectare a generațiilor între ele și a copiilor cu natura.

  Workshop-uri de dezvoltare personală cu pedagogii celor 8 clase alese.

 

 

 

Cadre didactice participante:

 

Școala Gimn. Ocna Sibiului                                    Școala Gimn. Șura Mică

-          Morar Vasile Sebastian                          -  Morar Vasile Sebastian

-          Cascu Maria Elena                                  -  Dragomir Adela Octavia

-          Raicu Claudia                                          - Tarța Angela

-          Opriș Elena                                             -  Popescu Sorina

-          Cărăbulea Mioara

-          Ilea Daniela

-          Brandibul Diana